معرفی طرح جوانه‌های مهر

(طرح مددیاری کودکان و نوجوانان بستری در بیمارستان)

جوانه‌های مهر، فصل اول

بستری شدن در بیمارستان برای کودک‌ و نوجوان اغلب تجربه‌ای تنش‌زا و همراه با نگرانی، ترس و اضطراب است. زندگیِ دور از خانواده و دوستان، در محیطی ناآشنا و در معرض اعمال درمانی تهاجمی که معمولا غیر قابل پیش‌بینی و غیر قابل کنترل است.

عکس العمل کودکان و نوجوانان به این شرایط ممکن است به صورت اضطراب،‌ هراس، ‌عصبانیت،‌ زودرنجی،‌ خستگی و بی‌حوصلگی و سایر مشکلات رفتاری بروز پیدا کند. به‌طوری که بسیاری از والدین، بروز اختلالاتی عاطفی نظیر بی‌اختیاری ادرار، ترس و مشکلات رفتاری را در سِیر بیماری و طول روند درمان فرزندانشان اعلام کرده‌اند. چنین تجربه‌هایی ممکن است حتی نوع نگرش نسبت به پرسنل بیمارستان، بیماری، و بدن را تا دوران بزرگسالی تحت تاثیر خود قرار دهد. جوانه‌های مهر اولین بار با جدی انگاشتن این مساله به این فکر افتاد که شاید بتوان از نشاط و انرژیِ بی‌مانند سنین کودکی و نوجوانی برای شکستن این فضای سنگین یاری جست. شاید بتوان با تجربه‌هایی شیرین، دیوارهای ترسناک بیمارستان را از نو رنگ‌آمیزی کرد. و یاریشان کرد که هنر مقابله با درد و بیماری را برای سال‌های آینده‌ی زندگی‌شان نیز بیاموزند.

معرفی جوانه‌های مهر

ما در آن زمان کانونی دانشجویی بودیم… کانون خیریه دانشجویی دستان مهر علی (ع) در طرح «جوانه‌های مهر» ابتدا به کمک فراخوان علاقه‌مندان با سنین مختلف و رشته‌های مختلف را گرد هم جمع نمود. علاقه‌مندان در دوره‌ای فشرده آموزش‌هایی در زمینه‌ی کار با کودک و نوجوان بیمار دریافت نموده و بعد از کسب مهارت لازم به عنوان مربیان جوانه‌های مهر به صورت حضوری به بیمارستان رفتند. به این ترتیب مربیان ساعاتی از روز را در کنار کودکان و نوجوانان بستری حاضر بودند و همراه با آن‌ها فعالیت‌های شاد و آموزنده‌ای مانند قصه‌گویی، ‌بازی‌های فکری، کاردستی، فعالیت‌های هنری و… انجام می‌شد.

این کلاس‌ها در دانشکده‌ی پزشکی شیراز و با حضور مربیان داوطلب در طرح جوانه‌های مهر تشکیل می‌شد.

طرح «جوانه های مهر» از مرداد ماه ۱۳۹۵ تا  بهار ۱۳۹۹ در دو بیمارستان نمازی و آنکولوژی امیر در شهر شیراز  فعالیت مددیاری خود را به ترتیب ذکر‌ شده به انجام رسانید. اما متاسفانه با شروع همه‌گیری بیماری کرونا و عدم امکان حضور مربیان طرح در بیمارستان برای مدت چند ماه فعالیت‌های گروه متوقف شد.

جوانه‌های مهر، فصل دوم

ولی  اهمیت موضوع و اشتیاق دست‌اندرکاران باعث شد تا این وقفه کوتاه باشد و گروه شیوه‌ای تازه برای فعالیت را پیش بگیرد.

فعالیت جدید به صورت مجازی و در قالب طرح «صدای مهر» آغاز شد. مربیان داوطلب جوانه‌های مهر به که به‌خاطر همه‌گیری کرونا از دوستان خود در بیمارستان دور بودند، شروع کردند به ضبط کردن قصه‌های صوتی. قصه‌های صوتی توسط تیم مرکزی جوانه‌های مهر اِدیت می‌شد و سپس با پوستری مناسب برای کودکان و نوجوانان ارسال می‌گشت تا بتوانیم حداقل ارتباط را با آن‌ها حفظ کنیم و به آنها بگوییم که فاصله‌ی اجتماعی نتوانسته ما را از هم دور کند. این‌گونه بود که فعالیت مجازی «صدای مهر»از خرداد ماه ۱۳۹۹ رسما آغاز شد و تا شهریور ماه ۱۴۰۱ ادامه یافت. کم‌کم محتواهای دیگری علاوه بر قصه‌های صوتی هم برای مخاطبان تهیه شد و در طول این مدت به صورت روزانه مطالبی آموزنده شامل قصه‌های صوتی، کاردستی و بازی، زیبایی‌های جهان ورزش،‌ معرفی فیلم، آشنایی با بزرگان و افرادی که با تلاش و امید جهان را به جای بهتری تبدیل کرده‌اند و… برای آن‌ها ارسال می‌گردید.

نمونه‌ای از قصه‌های صوتی در طرح صدای مهر برای مخاطب کودک

نمونه‌ای از قصه‌های صوتی در طرح صدای مهر برای مخاطب نوجوان

از شهریور ماه ۱۴۰۱ فعالیت صدای مهر نیز متوقف شد اما آرشیو این مجموعه قصه‌ی صوتی و سایر مطالب آموزنده و سرگرم‌کننده برای کودکان و نوجوانان در تلگرام و در اینستاگرام در دسترس است:

جوانه‌های مهر، فصل سوم

جوانه‌های مهر با امیدی تازه از تابستان ۱۴۰۲ فعالیت خود را با مطالعه در حوزه‌ی بیماری‌ اغاز نموده‌است. دست‌اندرکاران این گروه امیدوارند بتوانند محتواهای آموزشی مناسبی برای بیماران و همراهان بیمار برای مواجه درست با بیماری تهیه‌نمایند. مجموعه مقالات تحت عنوان «مواجهه با بیماری» را که در سایت مشاهده می‌کنید، حاصل این فصل جدید از زندگی جوانه‌های مهر است.  

همچنین تیم جوانه‌های مهر علاقه‌مند است که به سایر گروه‌هایی که در بیمارستان‌ها و مخصوصا در بخش‌‌های اطفال مشغول به فعالیت می‌شوند، هم تجربه‌های عملی و اجرایی خودش را منتقل کند و هم محتواها و فعالیت‌های آموزشی، برای مربیانی که پس از این کار مددیاری کودکان و نوجوانان در بیمارستان را ادامه خواهند داد، فراهم نماید.

مجموعه مقالات «مواجهه با بیماری» را دنبال کنید:

بازدیدها: ۲۵